Świąteczne smakowitości

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jak wiemy miód ma swój wkład w Wigilię. Pierniki, pierniczki, miodowniki, kutia i inne specjały zyskują na smaku dzięki pszczołom.
Dzisiaj przedstawimy Państwu przepis na pierniczki i kutie ukraińską.





















Pierniczki
Jedne z ciekawszych przepisów proponuje Anna Starmach. Pamiętajmy aby pierniczki upiec wcześniej, ponieważ najlepiej smakują po 2 tygodniach!

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 1  jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli barwnika
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:
Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta - około 0,5 - 1 cm (żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypuj je mąką).
Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem.

Więcej znajdziecie tutaj: http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-swiateczne-pierniczki-ani-starmach,126.html

















Ukraińska kutia
Kutia ma wiele postaci, jednak tradycja mówi o kutii ukraińskiej, czyli kutii bardzo zwięzłej. Potrawa jest znana na Litwie i Białorusi. W Polsce spróbować jej można na Dolnym Śląsku.

Składniki
  • 1/4 kg łuskanej pszenicy
  • 0,3 kg maku
  •  szklanka miodu
  •  mleko
  •  orzechy
  •  rodzynki
  •  suszone owoce - bakalie (np. morele, figi)

Sposób przygotowania:
Gotujemy pszenicę aż stanie się miękka. Gdy woda będzie wyparowywać – należy jej dolać (trwa to około 3 godziny zanim woda wyparuje). Mak gotujemy w mleku (należy go gotować dłużej niż 3 godziny) po czym mielemy w maszynce około dwóch, trzech razy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Podajemy w formie schłodzonej. Należy więc przygotować kutię przynajmniej dzień wcześniej.

Źródło: http://kuchnia-europejska.wieszjak.polki.pl/kuchnia-ukrainska/307325,Tradycyjna-kutia-to-kutia-ukrainska.html

Źródła zdjęć:
http://babeczka.zuzka.pl/wp-content/uploads/2011/12/pierniczki_7.jpg
http://g.wieszjak.polki.pl/p/_wspolne/pliki_infornext/489000/fotolia_28769849_subscription_xl_4.jpg


Komentarze

Popularne posty